Voorjaar in La Borne


We hebben er een ruim, lekker verwarmd en goed geoutilleerd atelier tot onze beschikking .

Voor elke deelnemer is er zoals gebruikelijk een draaischijf aanwezig. Het is een cursus met het accent op draaien maar natuurlijk kun je ook boetseren.

Voor wie La Borne niet kent :

het is een oud pottenbakkersdorp met een lange keramiekgeschiedenis en ligt in midden-Franrijk, in de Berry. Enkele honderden jarenlang werd er gebruiksgoed geproduceerd, dat in reusachtige houtovens gebakken werd , traditioneel Frans grès .Na de eerste wereldoorlog kwam aan die productie langzaam een einde toen het gebruik van aluminium en glas en later plastic de overhand nam.Tegenwoordig hebben een zestigtal keramisten hun ateliers in of nabij La Borne , en alles draait er om keramiek en ovens .

Het is de meest inspirerende omgeving om een week lekker met klei te werken die je zou kunnen bedenken.  Enkele van mijn collega's bieden ons graag de kans om eens door de achterdeur naar binnen te komen en willen best eens wat meer dan het gebruikelijke tipje van de sluier oplichten.

Vanzelfsprekend werken we met de klei van La Borne die we halen bij de plaatselijke fabrikant , dat geeft meteen eens de gelegenheid te zien hoe de kleibereiding plaatsvind.

Aan het einde van de week kunnen de werkstukken die droog zijn biscuitgebakken worden.

Je kunt overnachten in je eigen caravan of mobilhome die naast het atelier mag staan , je kunt ook overnachten in een vakantiehuis in de buurt of natuurlijk zelf iets anders verzinnen .De cursusdag loopt van 9.00 tot 13.00 uur en van 15.00 tot 18.00 uur met 's middags een eenvoudige lunch en 's avonds een gemeenschappelijk bereid maal in het vakantiehuis .